26 augusti 2023
16:00

IFK Hallsberg

Lysviks IF - IFK Hallsberg 4-2

Det var svårspelade Hallsberg som stod på andra sidan i dagens match på Myrborgen, svårspelade bevisas av att de på senaste fem matcherna släppt in fem mål trots att de mött alla topplagen.
Vi hade målsättningen att gå ut o sätta ordentlig press direkt från start men fick redan i fjärde minuten en kalldusch då de fick en lite onödig frispark ute till höger ca 30met från mål. Frisparksläggaren drar till med ett tungt skott direkt på mål och på returen som blev är de hetare och kan lyfta in bollen i nät. Tuff start men vi har i höst visat bra moral många gånger och hämtat oss efter bakslag och de blev likadant idag. Redan minuten senare oroar vi när Alina får ett uppspel vid strafflinjen och släpper bak till Linnea som avslutar men rakt på målis. Vi har efter sura starten tagit bar grepp i spelet och efter 9mnin har vi ett längre anfall där vi tillslut kommer till skott via Alina men det blir en strumprullare som mv ganska enkelt kan rädda. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig då vi i 11:e minuten kommer i ett riktigt fint anfall där Alina via en fantastisk nickskarv hittar Amanda i bra läge. Amanda tar emot och får till ett bra skott som dock blockas men Linnea är på rätt ställe och kan dunka in returen. Skönt med tidig kvittering efter snöpliga baklängesmålet och vi har nu ett kraftigt grepp om spelet då de faller långt ner i sitt försvarsspel.
Vi har ett riktigt fint anfallspel med många fina kombinationer och får se en ny variant som jag eftersökt under säsongen när Elin får ett tillbakaspel och med sin fantastiska högerfot hittar frilöpande Nora på högerkanten. Nora löper ner och slår ett kanoninlägg som friställer Emelie vid bakre stolpen men hon får tyvärr ingen bra träff så målisen kan enkelt plocka bollen. Kul att se inläggsspelet som tränades på under veckan utföras till nästan perfektionism.
Det logiska och mycket rättvisa ledningsmålet kommer ändå några minuter senare när vi i 21:a minuten får en frispark ca 25meter från mål. Amanda tar hand om den och då vi lite för ofta slår dessa över mål sa vi på bänken att se till att träffa mål så blir det mål. Tankeöverföringen satt så Amanda slog en hård vänsterprojektil till vänster om målvakten som stod lite konstigt och hon var därmed mer eller mindre chanslös på skottet. Några minuter senare får Emelie nytt läge på samma ställe som tidigare och resultatet blev nästan lika men denna gång styrdes bollen till hörna. Hörnorna blev dock inte lika farliga idag som de brukar vara.
Vi nämde nyss Elins högerfot och den talade igen i den 26e minuten när hon slår en lång fin inspark som Hilma nickskarvar vidare mot Amanda som volleyskarvar till Emelie som i fritt läge till höger får bollen förbi målvakten men tyvärr smiter bollen utanför bortre stolpen. Halvlekens sista chans får Nora då målisen tappar en högerhörna men hennes lobb går över.
2-1 i paus var i underkant efter en halvlek med riktigt bra anfallspel av oss även om vi fick mycket gratis då de backade hem o lät oss få stora ytor på kanterna. Efter deras tidiga mål hotade de oss i stort sett ingenting och de gånger vi blev lite hotade berodde det på lite slarvigt spel av oss på mittplan genom pass bakåt som inte var till rätt adress.

Starten på andra halvlek kunde inte varit bättre då vi redan i 47e minuten kan utöka till 3-1 genom Amanda. Det var ett vackert anfall som börjar med ett inkast på vår vänsterkant som kastas till medspelare (händer inte alltid) , bollen hamnar hos Linnea som inte kör fast sig utan vänder hem till Julia som hittar ut till Therese. Hon lyfter fram bollen mot Amanda som starkt tar emot o vänder bort back innan hon på nått sätt vackert lyckas lobba in bollen med högern.
Vi har koll på matchen men visar inte upp samma fina spel som i första halvlek utan känns mer bekväma vilket inte minst märks då vi inte går fullt i djupledslöpningarna mot målvakt när de är 50-50läge. Flera gånger går bollen mot målis och om vi gått för fullt hade vi kunnat komma före eller fått en panikspark från målvakten.
Vi skapar ändå möjligheter som i den 58e minuten då vi anfaller på fint sätt på högerkanten vilket ger Emelie chansen att vandra in mot mål där vi har ett par inlöpande spelare redo. Emelie kan spela in men hittar en lucka och lägger bollen mot mål men tyvärr är det bakflytdag för vår goalqueen så bollen går i stolpen. Ett par minuter senare kommer vi i ett nytt fint flygande anfall där bollen går på ett snöre mellan Amanda- Alina ut till Emelie som med ett inspel söker Nora centralt men målvakten läser passet och kan nypa bollen.
Som sas så var vi inte rilktigt lika påkopplade som i första och det syns mer o mer ju längre halvleken pågår och det kan ju vara trötthet som smyger sig på samt det faktum att de lyfter upp mer folk då de ligger under. Facit av detta är att de kommer längre upp i plan och det känns lite som de tar över matchen då vi backar ifrån på mitten så de kan ha onödigt mycket bollkontroll på vår planhalva. Nu känns det lite som stora perioder i bortamatchen då det är mycket närkamper som de är starkare i och det ger dom även en inte helt ologisk reducering efter 61min. Detta genom att de vinner 3-4 närkamper på mittplan och helt plötsligt har de friläge som utnyttjas skoningslöst och nu är det match igen. Detta har följt oss hela året att vi har helkontroll på matcher men får inte in bollen och sen åker vi på baklängesmål så fort motståndarna har nån liten bra period.
Trots att vi egentligen kände oss ha kontroll på matchen kändes det lite nervöst o spänt en stund med avvaktande spel och många paniksparkar. De fick dock inga stora chanser utan det var mest några inlägg som kunde hotat om de varit mer välriktade.
Vi hade några spelare som stack ut i andra halvlek och två av dom kunde fixa det vackra matchavgörande målet efter 69min.
Det börjar med att Therese som kanske var vårt största anfallshot i andra (fantastisk halvlek) trots sin backplats drar iväg på en raid förbi 3-4 spelare och hittar Alina snett bakom sig vid strafflinjen. Alina kommer perfekt och får till en drömträff så bollen formligen borrar in sig i nättaket. Efter detta kändes det som luften gick ur dom och vi kunde bevaka vår ledning ganska enkelt sista 20 min. Vi får ett sista bra läge i 84e minuten när Amanda med sina sista krafter vänder bort sin försvarare o skjuter men bollen styrs utanför av back.

3-2 61min Friläge efter 3-4 vunna närkamper
65min Matilda A in Alva ut
4-2 69min Alina (Therese) Kanonmål efter Thereseupplopp med pass bakåt o distinkt avslut fr 15met.
80min Catrin in Therese ut
86min Emelie in Amanda ut
88min Matilda N in Lotta u